Dynie małe, dynie duże...
W piątek, 28 października, w szkole filialnej w Dworszowicach Kościelnych odbył się Dzień Dyni. Przedszkolaki oraz uczniowie klasy II i III wspólnie uczestniczyli w zajęciach podczas których poznali to bardzo zdrowe i urodziwe warzywo.
Tego dnia dzieci ubrały się na pomarańczowo, choć nie brakowało także bajkowych postaci i superbohaterów.
Dzień Dyni wzbogacił wiedzę dzieci na temat tego niezwykłego warzywa.
Dowiedziały się, że dynia pochodzi z Ameryki Środkowej, a do Europy sprowadził ją w XV w. Krzysztof Kolumb, zafascynowany tym niezwykłym, olbrzymim warzywem. Początkowo Europejczycy traktowali dynię jako egzotyczną ciekawostkę, jednak wkrótce odkryli jej zalety i już 100 lat później uprawiano ją niemal we wszystkich krajach naszego kontynentu. W Polsce szybko zdobyła popularność - pożywne i smaczne potrawy z dyni pojawiały się na naszych stołach. Obecnie przygotowujemy z niej m.in. pieczywo, ciasta, babeczki, zupy, dżemy i inne przetwory. Dynia zawiera dużo witamin: A, B1,B2,C,PP, a także składniki mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu.
Dynia bogata jest również w białko, a pestki dyni są źródłem łatwo przyswajalnego cynku.
W tym dniu wielką radość sprawiły dzieciom zabawy ruchowe z dynią tj. dynia parzy, slalom z dynią czy dyniowe kręgle. Wszyscy uczestnicy zabawy mieli także za zadanie wykonać „balonową dynię”, a kulminacyjnym punktem który wzbudził ogromne zainteresowanie był eksperyment „dyniowy wulkan”, który przeprowadziła Pani Paulina przy pomocy chętnych dzieci, których oczywiście nie brakowało.
Po emocjach związanych z dyniowymi zabawami przyszedł czas na degustację babeczek oraz dyniowego dżemu. Przepyszne babeczki przygotowane przez mamy zniknęły w mig, a i dżem z dyni bardzo smakował. Po słodkim poczęstunku każdy mógł zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie w dyniowej foto-budce.
Ten dzień przyniósł wszystkim wiele radości i niezapomnianych wrażeń.
Dziękujemy mamom, które przygotowały piękną dekorację sali na Dzień Dyni i upiekły przepyszne babeczki dla dzieci.
fot.: Paulina Musiał
fot.: Agnieszka Smyła