Pszczoły - nasi mali przyjaciele
W czwartek, 25 kwietnia w szkole filialnej w Dworszowicach Kościelnych odbyły się warsztaty pszczelarskie w których uczestniczyli uczniowie kl.I i lll oraz przedszkolaki. Zajęcia prowadzone przez mistrza pszczelarstwa w ciekawy sposób pokazały, jak wygląda życie pszczół i praca pszczelarza w pasiece. Dzięki specjalnie przygotowanemu ulowi, mogliśmy przyjrzeć się pszczołom i ich królowej. Poznaliśmy także produkty pochodzenia pszczelego, które mają niesamowity wpływ na organizm człowieka. Najbardziej popularnym produktem wytwarzanym przez te owady jest oczywiście miód. Jednak to nie wszystko.
Dowiedzieliśmy się, że produkują również propolis, pyłek, pierzgę, wosk, a także mleczko pszczele. Pszczoły, pomimo swoich niewielkich rozmiarów odgrywają bardzo ważną rolę. To od ich pracy zależy produkcja żywności, jaką spożywa człowiek. To dzięki nim możemy cieszyć się smakiem warzyw i owoców.
Wszyscy uczestnicy warsztatów aktywnie brali udział w spotkaniu. Każdy wykonał świeczkę z wosku pszczelego i otrzymał dyplom "młodego pszczelarza" wraz ze słoiczkiem pysznego, zdrowego miodu.
Warsztaty pomogły uzmysłowić nam, jak bardzo nasze życie związane jest z pszczołami, i jak wielkie znaczenie te małe owady mają dla pozyskiwania żywności.