"Dzień Naleśnika" - w roli głównej …
Któż z nas nie lubi naleśników??? Można je jeść na śniadanie, obiad i kolację. Smakują z nutellą, dżemem, serem, miodem, bez niczego a także z wytrawnymi dodatkami.
W piątek 20 grudnia w Oddziale Przedszkolnym w Prusicku obchodziliśmy Dzień Naleśnika. W związku z tym, że trwają ferie zimowe i cześć dzieci wypoczywa poza domem, postanowiliśmy uczcić ten dzień nieco wcześniej. Dzieci poznały historię tego święta, różne rodzaje, możliwości wykonania smakołyku, wiedzą jakie produkty są niezbędne do przygotowania naleśników.
To bardzo sympatyczne święto, obchodzone jest we Francji 2 lutego, na 40 dni po Bożym Narodzeniu. Znane jest pod kilkoma nazwami, najczęściej jednak pod nazwą Dzień Naleśnika. Tradycja smażenia naleśników pochodzi z V wieku, a jego okrągły kształt i złocisty kolor miały symbolizować słońce i nadejście upragnionej ciepłem wiosny. Aktualnie dzień ten jest tak popularny we Francji, że wszyscy smażą i jedzą złociste krążki, a na ulicach unosi się cudowny zapach.
U nas też nie brakuje łakomczuchów, chętnych do objadania się pysznymi naleśnikami.
Któż ich nie kocha …???
Wszyscy uznali, że nasze naleśniczki są suuuper i najlepsze nade wszystko!
Smacznego!