Droga od mleka do masła i sera
Dzięki uprzejmości OSM w Pajęcznie w dniu 26 listopada 2024r. uczniowie klas: Va; Vb i VIa uczestniczyli w warsztatach edukacyjnych oraz poznawali specyfikę pracy w zakładach mleczarskich. Wspólnie z p. Justyną Rełkowską, p. Agnieszką Krajewską, p. Małgorzatą Mesjasz i p. Lidią Taranek uczniowie zwiedzili nasz powiatowy zakład mleczarski.
Zaraz po wejściu do budynku, każdy z uczestników otrzymał stosowny ubiór – fartuch i czepek aby dalej móc z bliska przyjrzeć się procesowi powstawania masła.
Panie z mleczarni przybliżyły uczniom specyfikę pracy w miejscu gdzie powstają z mleka gotowe przetwory, które często znajdujemy na sklepowych półkach i na naszych domowych stołach. Młodzież dowiedziała się także oraz zobaczyła pomieszczenia i urządzenia służące do procesu wytwarzania różnych rodzajów serów żółtych, śmietany, mleka odtłuszczonego i mleka w proszku.
Na koniec naszej wizyty w OSM Pajęczno mieliśmy okazję, podczas przygotowanej dla nas degustacji, spróbować dwóch rodzajów sera żółtego i mleka.
Nasza wyprawa była dla wszystkich pierwszą wizytą w tego typu miejscu i każdy zapamięta ją na długo.